Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2022
Защо трябва да се намалява употребата на препарати и торове?
Темите за екология, агроекология, биопроизводство са огромна политическа спекулация, казва Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите

Защо трябва да се намалява употребата на препарати и торове?

print

e-mail facebook

 

С какво ще запомните 2021 г.?

Единственото с огромната инфлация. С това, че тази година купувам с четири пъти по-скъп тор. Преди година и три месеца купувахме амониева селитра на 320 лева, в момента я купувам на 1200 лв. Съответно и горивата са с доста сериозно увеличение на цената.

Другото, с което ще запомня 2021 г., е с ръста на цените на зърнените култури като цяло, но там процентът не е 300, за съжаление, а е около 30-40% увеличението. Дали то ще компенсира поскъпването на суровините, не мога да ви кажа. Предстои да разберем.

Вашите очаквания за 2022 г.?

Надявам се да бъде по-добра от старата. Но, за съжаление, това, което виждаме, е както се казва: От ден на ден по-добре, от година на година по-зле. Същото е и с ОСП, поради простата причина, че говорим за екология, агроекология, биопроизводство, но тези теми поне в България са много далече от истината. Според мен е огромна политическа спекулация. Пазарът ще покаже дали ще има такова производство или не. Никой не е по-голям от пазара. Ако ще трябва да продавам биологичен домат на 20 лв., а конвенционалния на 5 лв., не знам кой би могъл от населението да си позволи да купи четири пъти по-скъп домат или четири пъти по-скъпа краставица, защото е биологично отгледана.

При положение, че в световен мащаб говорим за население, което гладува, което е недохранено, ние да оставяме 10% пустеещи площи, това за мен е престъпление. Огромно престъпление. Екологични насочени площи се оставят, за да може някаква патица или птица да гнезди. Тя и в момента има къде да гнезди.

Огромни глупости се пишат за тези зелени архитектури и става все по-сложно преразпределението и разпределението на плащанията. Като цяло, нещата стават административно все по-тежки и по-сложни.

По принцип в нашата фирма на нас ни тежи повече да се занимаваме с документооборота, отколкото със същинското производство на полето.

Имате ли решение как ще намалявате употребата на ПРЗ?

Не, няма такова. Защо трябва да се намалява употребата на препарати и на торове. Кое го налага да се намалят. По този начин сме щели да станем по-зелени. Няма да станем по-зелени. Ще си намалим добивите, ще има глад и смърт. Това ни чака, ако се спазва това нещо.

Опазването на почвите е сред централните теми в новата ОСП. Вие как ги опазвате?

Почвите са от огромно значение за развитието на какъвто и да е вид растениевъдство. Много е важно да се знае на какъв тип почви кои култури най-добре се развиват.

В България нямаме такъв огромен проблем с ерозията на почвите, с изключение на някои райони. Действително се получава едно изхабяване на почвите, но тук е момента да кажем, че много е важен сеитбооборотът. Той е от огромно значение за запазване на почвите и хумусния слой. При недобър сеитбооборот, това води до понижаване на добивите, което означава, че не опазваме добре и почвата.

С цел подобряване на почвеното плодородие, аз използвам естествен тор. Правя го регулярно на три-четири години.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg