Тази години има ли оптимизъм при Вас?
Оптимизмът в началото на годината беше по-добър, но впоследствие природните условия не бяха толкова добри, особено април и май, когато при нас не паднаха абсолютно никакви дъждове. Това се отрази върху крайния резултат. Ние очаквахме нормално да получим над 700 кг пшеница от декар, а в момента кооперацията има добив 620 кг/дка, което не е лошо, но можеше да бъде над 700 кг.
Колко декара обработва кооперацията и какво е технологичното ниво?
Обработваме около 7500 дка земя само на територията на село Бенковски. Оборудвани сме с достатъчно техника. Всичко е подновено с европрограмите. Участвахме с проекти три пъти и цялата техника на 100% е подновена и дори започнахме пак да подновяваме една част от нея, защото гледаме да ползваме още по-нови машини.
Вие от колко години сте председател на кооперацията?
Председател съм на кооперацията почти 20 години.
Как се стои така на този пост. Какво Ви задържа?
Имам 52 години трудов стаж в земеделието. Започнал съм работа през 1971 година и оттогава и досега работя на едно и също място. Не съм имал амбиции да ставам арендатор.
Ако Ви питам дали кооперацията Ви е успешна, сигурно ще кажете Да.
Не мога да кажа, че не е успешна, след като се задържахме, тъй като знаем в нашата област и в цяла България голяма част от кооперациите загинаха. Засега при нас нещата са добре. Ние си изпълняваме задълженията. Получаваме добри резултати, член- кооператорите са доволни.
На какво се дължат добрите резултати?
Добрите резултати се дължат на това, че технологичните мероприятия се изпълняват в срок и качествено. Принципът на работа в нашата кооперация е строго спазване на работното време и на технологичната дисциплина от работниците. По този начин и те са по-доволни, защото получават по-добро заплащане и всичко, което им се полага, като работно облекло, храна по време на кампаниите и т.н.
Какви мероприятия прилагате за опазването на почвата, на почвеното плодородие?
Започнаха да навлизат минималните почвени обработки. В нашата кооперация през последните пет години на 30% от площта се прави дълбока оран на 35-40 см. Другите 35% се продълбочават до 55 см, а другата част за есенниците се дискова. Това нещо през три години се завърта, за да може тази технология да си продължи. Целта е с продълбочаването да не създаваме условия за ерозия и по този начин гледаме да опазим почвеното плодородие.
В същото време много стриктно наблюдаваме да не торим изключително много, внимание обръщаме и на оптималното пръскане на културите, за да може да се опази околната среда и най-вече да произвеждаме чиста храна.
Виждате ли ефект от тези методи, които прилагате?
Естествено, че има, особено през последните години и след като започна голямото засушаване в района и тези минимални обработки създават условия за запазване на почвената влага и по този начин получаването на по-добри резултати.