Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Юли 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Октомври 2023
Радостин Стойчев: Създал съм нещо, продължавам напред!
В стопанството си край Самоков земеделецът отглежда малини, ягоди, боровинки, къпини, череши

Радостин Стойчев: Създал съм нещо, продължавам напред!

print

e-mail facebook

Възраждане

В миналото в района на Самоков е имало 6 000 дка с малини. Преди 20 години бившият спортист Радостин Стойчев се захваща със земеделие, първоначално с картофи. Впоследствие решава да възроди производството на малини в Самоковско и днес 20 години по-късно насажденията на производителите в района вероятно вече са около 2 000 дка.

Няма връщане назад

На въпрос дали е взел правилното решение за гледа биомалини, земеделецът отговаря без колебание: „Щом ми харесва работата и ми доставя удоволствие, значи съм взел правилното решение. Работя с желание и постоянство, имало е трудни години и години, в които си казваш: Край, отказвам се, но на следващата година си казваш: Създал съм нещо, продължавам напред! Стискаш зъби и се захващаш отново, тръгваш пак от нищото.“

Спортен хъс в земеделието

Радостин сравнява ситуацията в земеделието като в спорта – една година е на загуба, изправяш се, борбата продължава, на следващата година трябва да биеш. Има доста спортисти, които са станали земеделци, разказва малинопроизводителят. През последните години започнал да разширява стопанството си с ягоди, с боровинки, къпини, череши, като площите му вече достигат общо 500 дка. Оскъпяването на плодовете идва от това, че при ягодата, малината и боровинката всичко е ръчен труд. Машинно бране за плодовете може да се практикува само за тези, предназначени за преработка.

Пазарите – влиянието на Украйна

Оплаква се, че европейските държави, които традиционно купуваха от България, сега внасят от Украйна. В момента преработвателните предприятия са пълни с малини.

По думите му най-сложното нещо е намирането на пазар и смята, че е необходима по-голяма реклама на биопроизводството. „Био-то е по-скъпо с около 30 процента, но пък купувате качествена и чиста храна. Хубавата стока се продава.“

Иновации

Внедряването на иновации е най-прекият път към по-добрата реализация на плодовете. По думите на Радостин, вече навлизат нови сортове малини за свежия пазар – те са по-едри, по-сладки, по-високодобивни.

Много от малинопроизводителите започват да покриват част от насажденията заради лошите метеорологични условия, също има тенденция да се засенчват малиновите насаждения с агрофотоволтаици, като същевременно се произвежда ток за стопанствата. Точно това се практикува в Нидерландия, където благодарение на тези агрофотоволтаици добивът от малините скочил три пъти.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg