Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Октомври 2012
KWS елиминираха фактора суша с нова селекция при царевицата
Добри резултати – добра равносметка

KWS елиминираха фактора суша с нова селекция при царевицата

print

e-mail facebook

Че генетиката на KWS Семена България е сред най-предпочитаните от родните земеделци, за никого не е новина. Българските фермери отдавна оцениха безспорните качества на предлаганите от фирмата хибриди и спокойствието, което им гарантират те при всякакви климатични изненади. Многото изведени опити в различни части на страната потвърдиха за пореден път успеха на селекционната програма на КWS, фокусирана върху най-важните за производителите качества на културите: издръжливост на суша и висок добивен потенциал.

И ако рекордната суша тази година буквално изпари очакванията на много производители на царевица, за КWS тя беше идеалният фон, на който изпъкнаха предимствата на царевичните хибриди на компанията, застъпени във всички групи по ранозрелост. Доказателство за това беше проведеният полски ден край с. Победа, в землището на което бяха представени 20 доказани хибрида царевица от търговската листа на компанията, както и нови хибриди в процес на изпитване.

 Добри резултати – добра равносметка

„Въпреки екстремните климатични условия нашите хибриди не просто се справиха, а се отчетоха с приличен и стабилен добив. Най-силно представяне направиха топ хибридите ни Крабас, Корнелиус, Аманда, Станца и KWS 33 81, коментира Радка Иванова, търговски представител на KWS Семена България за Плевен, Ловеч и Враца. – Много силни позиции си извоюваха и новите ни хибриди, които за първа година продаваме: Кинемас и Кармас от група 400 по ФАО. Специално за Плевенски регион на най-голям интерес се радват Аманда и Корнелиус. В този край традиционно се отглеждат хибриди от група 400, но напоследък тенденцията е фермерите да се ориентират към по-ранно ФАО, в група 300. Затова тази година на това поле изпитваме за първи път 10 хибриди от тази група. Те са нова селекция, с много силен потенциал, висока степен на сухоустойчивост и особено пластични на стресови фактори.”

За да започнеш да работиш с нещо, първо трябва да го опиташ

е професионалната философия на Асен Бешев, домакин на демонстрационния опит край с. Победа. Неговата фирма обработва около 10 000 дка земя, отглеждайки традиционните за страната ни култури, включително и 1 500 дка с царевица. Хибридите на фирма КWS Асен Бешев ползва от 3 години, а за да подбира винаги най-подходящите за своите полета, за втора година стопанинът извежда опити съвместно със специалистите на фирмата. „Много съм доволен от работата си с КWS, както и от техните хибриди. Миналата година на едно поле, развалено от рапица, засяхме царевичния хибрид Аманда, който се представи отлично – прибрах около 1000 кг/дка. Като имате предвид, че блокът не беше торен допълнително. Каквото беше внесено през есента за рапицата, това си беше. Само с едно-две листни подхранвания Аманда даде тези резултати. От демонстрационното поле миналата година пък най-много ме впечатли хибрида Корнелиус. Затова тази година вече е на масов посев. От опита тази година, както и вие виждате, Аманда изглежда отличително добре. Според резултатите, които получих на това поле, хибридите на КWS наистина се държат геройски в тази суша.”

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg