Бизнес среща на тема „Реалност и перспективи в хранително-вкусовата промишленост и хорека индустрията” организира Интер Експо Център – София, като дългогодишен домакин на международни специализирани форуми и постоянен партньор на браншовите асоциации в отделните сектори на хранителната индустрия. На работната закуска участваха председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България г-н Кирил Вътев, шефът на Националната асоциация на млекопреработвателите г-жа Диляна Славова, изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите д-р Асен Желязков, председателят на Националната лозаро-винарска камара г-н Пламен Моллов и г-жа Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В присъствието на д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, браншовиците представиха и дискутираха най-наболелите казуси на бизнеса в хранително-вкусовата индустрия у нас. А те са в пряка връзка с проблемите на хранителната верига, които през последните 5 години са непрекъснато в дневния ред на ЕК и националните контролни органи. Дисбалансът по веригата е предопределен в самото ù начало, като се има предвид различното състояние на земеделието в държавите членки на ЕС и различните субсидии. Това води до изкривяване на хранителната верига и до нелоялна конкуренция между производители и преработватели в различните държави членки.
В отделните сектори проблемите са разнолики, но това, което се явява общ препъникамък за хранителната промишленост у нас, е свитото потребление на продуктите на вътрешния пазар. „Не е еднозначно понятие, не е по силите на един бранш, на един министър или на един фактор, който и да е той, а са необходими много комплексни усилия, за да може наистина онова качество, което имат българските храни, да вижда бял свят, защото тенденцията допреди три години, до 2009-а включително, беше в нарастване търсенето на скъпи и качествени храни”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите у нас Кирил Вътев. Той обясни, че докато страната ни се ориентира към евтини и вносни стоки, родната икономика ще затъва.
За намалено потребление на продукти родно производство алармира и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя призова потребителите да купуват повече стоки, произведени у нас. „Ние, в България се примирихме някак си по естествен път да консумираме шопска салата от полски домати, италианско сирене, краставици от Бразилия. Така няма как да развием политиката на регионите”, предупреди Кукушева.
Проблем за производители и преработватели, свързани с хранителната верига, е високата себестойност на продукта. Причините за нея се коренят в скъпия фураж, липсата на породисти животни, остарялата технология на храненето и отглеждането на животните, многото дребни собственици, малкото модерни ферми. Ниската субсидия пък прави неконкурентоспособни нашите производители на суровини за хранителната ни индустрия спрямо колегите им в старите страни членки. Липсва и цялостна стратегия за развитие на хранителния бранш у нас, липсва добра комуникация между държавните органи и институции и преработвателите и техните асоциации. Оттам е налице силна фрагментарност на сектора и нелоялна конкуренция между фирмите в него.