Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Април 2014
Националната овцевъдна асоциация преговаря лице в лице с бизнесмени в Катар
Председателят ù Бисер Чилингиров разказа за големия интерес, но с изисквания, към българското агнешко месо

Националната овцевъдна асоциация преговаря лице в лице с бизнесмени в Катар

print

e-mail facebook

Оптимистичната перспектива от последните няколко години, че България може да се превърне в платформа за катарския бизнес за региона на Югоизточна Европа прозвуча и през втория месец от настоящата 2014 г. след еднодневното официално посещение на външния министър Кристиан Вигенин в арабското емирство. Визитата на високо правителствено равнище, предшествана от втората сесия на българо-катарската Смесена комисия за икономическо и техническо сътрудничество, с участието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев през януари в Доха, открои и възможността Катар да направи постъпки за получаване на лиценз за учредяване на банкова институция или да придобие такава у нас. Обещаващо беше и предложението за учредяване на съвместен Фонд за насърчаване на малките и средните предприятия. Очакванията в тези контакти са и за сектора овцевъдство у нас. В този контекст перспективите на българското земеделие и в частност овцевъдство гравитират около възможността и интереса за отваряне пазара за българско агнешко месо в Катар.

Оптимизмът в тази посока дойде с т.нар. проект „Агнета за Катар“ и от възможността катарският инвестиционен фонд „Хасан Фуудс“, който има пазари във всички арабски страни, да стане врата за българското агнешко към богатия източен пазар. Надеждата гравитираше около идеята при подходяща подкрепа, а именно договаряне на един инвестиционен фонд, който да дава безлихвени кредити в България, да се мобилизират сега съществуващите ферми и да се възстановят арабските пазари. Почти две години обаче, след като Катар прояви интерес към внос на българско агнешко месо и гарантира с депозит от 50 млн. долара сериозността на намеренията си, проектът не стартира. Причината за това е изцяло в българската администрация, която се забави с плана на неговото реализиране. Така през октомври изтече срокът на катарския депозит, без да има споразумение между двете страни, което до голяма степен разочарова и разгневи животновъдите.

При така стеклите се обстоятелства Националната овцевъдна асоциация (НОА), която чрез своя председател зооинж. Бисер Чилингиров непрекъснато алармираше за преустановения внос на родни агнета в Турция, впрегна целенасочено усилията си да се използва потенциала на българските производители при отглеждането на овце и производството на агнешко месо в упорито очакване преговорите и подписването на договор за износ на български агнета за Катар. От браншовата организация не преставаха да вярват в икономическите ползи и перспективи в контактите ни с арабската страна.

За светлина в реалистичното случване на тези двустранни договорености с емирство Катар, както показаха събитията от миналия месец, ще се окаже, че контактите ни просто трябва да са на най-високо равнище – между емира на Катар и българския президент. Явно такава е логиката и правилата на междудържавни отношения с тази изключително успешна в развитието си страна. Радостното за представителите на овцевъдния бранш у нас е, че деловата им среща с бизнесмените в нея се случи по време на официалното посещение миналия месец на президента Росен Плевнелиев в Катар. То стана с далновидното участие в делегацията му и на представители на Националната овцевъдна асоциация. Нейният председател

зооинж. Бисер Чилингиров сподели пред „АгроКомпас“ резултатите и надеждите си за сектора след тази визита.

- Г-н Чилингиров, след неколкократните пътувания през последните години на наши представителни делегации до емирство Катар, посещението на президента Росен Плевнелиев през месец март т.г. сякаш е най-обещаваща за икономически заинтересованите сектори, между които и българското овцевъдство. Какво беше представителството на бизнеса и това на НОА в състава на делегацията, придружила президента в една от успешно развиващите се страни в света?

- За НОА е изключителна чест и признание за усилията ни да представляваме пред Катар овцевъдния бранш у нас с включването в официалната делегация на президента Плевнелиев на председателя на НОА, в мое лице, както и на един от успешните ù членове – овцевъда зооинж. Николай Кръстанов от с. Пожарево, община Божурище. За нас беше изненада вълнуващото ни посрещане, като на бизнес делегация от приятелска държава, водена от нейния президент. В делегацията имаше преди всичко млади хора. Това са бизнесмени със стартиращ бизнес, но и такива, които вече са постигнали много високи нива в своята работа.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg